Vinnare i Mineraljakten 2012 – Norrbottens län

Vinnare i Mineraljakten 2012 – Norrbottens län

​I år fyller Mineraljakten fyller 45 år. I 13 län har privatpersoner med intresse för geologi gett sig ut i naturen för att leta mineral och funnit något. Ola Uvén från Vittangi har utsetts till vinnare i Norrbottens län och vann Norrlandsfondens pris. Ungdomspriset går till Johan Avander från Ursviken.

I år fyller Mineraljakten fyller 45 år. I 13 län har privatpersoner med intresse för geologi gett sig ut i naturen för att leta mineral och funnit något. Ola Uvén från Vittangi har utsetts till vinnare i Norrbottens län och vann Norrlandsfondens pris. Ungdomspriset går till Johan Avander från Ursviken.

Fyndet som renderat Ola Uvén förstaplatsen i Mineraljakten i Norrbotten består av ett antal block med en typ av mineralisering som aldrig tidigare påträffas i detta område, nordväst om Jänkkäjärvi i Kiruna kommun. Det rör sig om en en bergart med strimmor av amfibolmineral, samt med kopparkis, guld och malakit. Analyser visar att blocken innehåller 1, 685 ppm guld, 0,51 procent koppar samt 6,6 procent järn.

För detta fynd belönas Ola Uvén med ett länspris om 12 000 kronor och Norrlandsfondens pris om 30 000 kronor.

Ungdomspristagaren Johan Avander från Ursviken belönas med 1000 kronor för den lilla bit massiv kopparkis han hittat vid Jävre fiskecamp i Piteå kommun. Om detta fynd kommer från platsen är det mycket intressant men det är risk för att det transporterats dit med inlandsisen.