Världens enda träkortstillverkare investerar i Hede

Världens enda träkortstillverkare investerar i Hede

​På Scandic Hotels och Radisson Blue får man ett nyckelkort i trä till sitt rum. Naturkompaniets presentkort och Baristas bonuskort är också i trä. Under många år har PVC-kortet uteslutande varit den produkt som används mest, men de senaste åren så har de miljöskadliga effekterna av den typen av material dokumenterats och fler och fler företag söker sig till andra alternativ

På Scandic Hotels och Radisson Blue får man ett nyckelkort i trä till sitt rum. Naturkompaniets presentkort och Baristas bonuskort är också i trä. Under många år har PVC-kortet uteslutande varit den produkt som används mest, men de senaste åren så har de miljöskadliga effekterna av den typen av material dokumenterats och fler och fler företag söker sig till andra alternativ, Att använda miljövänliga kort i trä ligger därför helt rätt i tiden. Sustainable Cards Sweden AB har utvecklat och patentsökt ett kort i trä gjorda av en träkärna i ett lager svarvad faner med ett skikt transparant långfibrigt cellulosapapper på var sida samt som ytskikt en tunn miljövänlig plast.

- Våra träkort har en stor potentiell marknad inom många områden. Medlemskort, presentkort och ID-brickor är exempel där våra träkort passar utmärkt, säger Peo Åkesson.

Den växande efterfrågan på företagets tränycklar har medfört ett investeringsbehov där Norrlandsfonden medverkar med topplån som en pusselbit. Sustainable Cards behöver kompletterande maskinutrustning till sin anläggning i Hede för att kunna möta kundernas behov.

- Vi satsar på ständig produktutveckling för att göra korten så starka och så miljövänliga som möjligt, säger Peo Åkesson.

Företaget är etablerat på den amerikanska kortmarknaden som beräknas växa med 13% årligen under de närmaste åren. Sustainable Cards fick ett stort genombrott i USA som nyckelleverantör i samband med president Obamas nominering vid demokraternas konvent 2008. Konventet hade miljöprofil och en av de mest omskrivna produkterna var tränycklarna. Ett annat tillfälle då träkorten fick både användning och publicitet var i samband med FNs klimatkonferens under 2009.