Tänndalen investerar i lift och snösystem

Tänndalen investerar i lift och snösystem

​En av de största satsningarna i Tänndalens historia är ett faktum. I december kommer en ny, modern sexstolslift att kunna invigas på Hamra. Investeringen landar på cirka 50 miljoner kronor. Dessutom genomförs en investering på 20 miljoner kronor för att öka snöläggningskapaciteten. Norrlandsfonden är delfinansiär i båda satsningarna.

En av de största satsningarna i Tänndalens historia är ett faktum. I december kommer en ny, modern sexstolslift att kunna invigas på Hamra. Investeringen landar på cirka 50 miljoner kronor. Dessutom genomförs en investering på 20 miljoner kronor för att öka snöläggningskapaciteten. Norrlandsfonden är delfinansiär i båda satsningarna.

– Det här är ett stort steg för Tänndalen, och pekar ut riktningen inför framtiden, säger Peter Jonasson, anläggningschef i Tänndalen. Liften blir ett nav i det system som redan idag knyter ihop 53 nedfarter i totalt fyra dalstationer.

– Den nya liften har en kapacitet på 2 600 skidåkare i timmen. Det är en snabbgående lift där åktiden till toppen blir två, tre minuter, säger Peter Jonasson.

Utbyggnaden av snösystemet förbereder även för fortsatt expansion. En stor vattendamm säkerställer vattentillgång för fortsatt utbyggnad utan att påverka flöden i naturliga vattendrag. En del av investeringen är att "släta ut" nedfarter så mängden konstsnö kan hållas till ett minimum utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Peter Jonasson är mäkta stolt över den resa som destinationen Tänndalen gör just nu, nyligen också prisad som Sveriges bästa skidort, en delad första plats med grannen Funäsdalen. Extra roligt att Ramundberget knep silverplatsen. (Undersökningen gjordes av branschanalysföretaget Nordic Bench och omfattade 2 800 personer.)

Projektet med sexstolsliften visar samtidigt vilken kraft som finns i lokal samverkan.

– Det är många företag och privatpersoner från närmiljön som tror på detta och är med och satsar, för anläggningen och byns skull. Den lokala förankringen är en viktig del i den själ som Tänndalen kan erbjuda, säger Peter Jonasson.

Mark Baljeu är VD för Grönklittsgruppen:
– Den här investeringen är ett stort steg in i det nya Tänndalen. Vi gjorde en satsning 2012 med en ny Ski lodge, en investering som blev framgångsrik. Nu tar vi nästa steg med liftparken. Vi är väldigt glada att detta nu kan förverkligas, i samverkan med flera aktörer, bland annat Norrlandsfonden.

Per-Erik Persson är ansvarig för Norrlandsfondens verksamhet i Härjedalen:

- Satsningen i Tänndalen är viktig, inte bara för den enskilda anläggningen, utan för hela destinationen. Det är extra roligt att Norrlandsfonden deltar som finansiär i flera av destinationens anläggningar och att se vilken styrka som finns i samverkan mellan dessa.