Sven fick stipendium för brinnande entreprenörskap i strumpor

Sven fick stipendium för brinnande entreprenörskap i strumpor

​Sven Dahlin, LÅ Socks, har fått ett stipendium på 10.000 kronor av Norrlandsfonden för ett brinnande Ungt Entreprenörskap. Dahlin var märkbart rörd när han tackade mamma, pappa och tidigare UF-medarbetare. "Det här räcker till många strumpor", konstaterade Sven, som i sommar åker till Bulgarien för att fortsätta utveckla sitt entreprenörskap.

Sven Dahlin, LÅ Socks, har fått ett stipendium på 10.000 kronor av Norrlandsfonden för ett brinnande Ungt Entreprenörskap. Dahlin var märkbart rörd när han tackade mamma, pappa och tidigare UF-medarbetare. "Det här räcker till många strumpor", konstaterade Sven, som i sommar åker till Bulgarien för att fortsätta utveckla sitt entreprenörskap.

När Näringslivets pris, en gala för näringslivet i Luleå, utsåg Decenniets pristagare tidigare i vår gjordes det via SMS-röstning. Intäkterna från röstningen lades i en pott för ett stipendium för Ungt Entreprenörskap. Norrlandsfonden gav Ung Företagsamhet Norrbotten i uppdrag att ta fram en lämplig stipendiat och valet föll på Sven Dahlin. Dahlin fick sitt pris på den sista företagarfrukosten innan sommaruppehållet.

Tuffa beslut i UF-företaget

Jonny Falk, regionchef beskriver Svens entreprenörskap: "Redan som UF-elev vågade Sven och hans kollegor tänka utanför ramarna. Trots att de blev avrådda från att ta vissa beslut gick de sin egen väg. Det har Sven fortsatt med som egen företagare". Sven Dahlin drev under sitt UF-år företaget Bruno Design UF tillsammans med två kompisar. De tillverkade färgglada strumpor efter egen design, och en del "förstå-sig-påare" rådde killarna att hitta en enklare affärsidé som de kunde börja sälja direkt. Istället valde killarna den långa vägen i att hitta en egen leverantör av en unik produkt. Arbetet gav lön: Företaget blev Bästa UF-företag i Norrbotten 2010.

Hårt nätverkande

Det är affärsidén från UF-tiden som nu lever vidare i företaget LÅ Socks. Bolaget har Sven startat tillsammans med en annan partner. En webbsida är under utveckling och leverantörer är på G. "Sven har förstått vikten av nätverk och kontakter och är inte rädd för att söka samarbete utanför landets gränser, säger Falk. Och i sommar blir det verkligen åka av. Sven reser nämligen till Bulgarien genom utbytesprogrammet ERASMUS for young entrepreneurs. Där ska han lära sig mer om textilindustrin. Vi på Ung Företagsamhet Norrbotten och Norrlandsfonden önskar förstås Sven lycka till på resan och ser fram emot att ta del av hans upplevelser . Sven är nämligen en entreprenör som ger tillbaka. Redan idag är en flitigt anlitad föreläsare, så bli inte förvånad om han dyker upp i UF-sammanhang i höst.