Peter Aasa – hotellentreprenören som satsar i Gällivare

Peter Aasa – hotellentreprenören som satsar i Gällivare

​Peter Aasa driver Grand Hotel Lappland i Gällivare tillsammans med sina bröder Lars och Anders Aasa. Hotellet är idag med sina 117 rum ett av de större hotellen i malmfälten. Den stora efterfrågan på hotellboende i Gällivare gör att Peter nu bygger ut sitt hotell med ytterligare 83 rum samt konferenslokaler som rymmer 250 personer.

Peter Aasa driver Grand Hotel Lappland i Gällivare tillsammans med sina bröder Lars och Anders Aasa. Hotellet är idag med sina 117 rum ett av de större hotellen i malmfälten. Den stora efterfrågan på hotellboende i Gällivare gör att Peter nu bygger ut sitt hotell med ytterligare 83 rum samt konferenslokaler som rymmer 250 personer. Även restaurangen blir utbyggd med tanke på att hotellet nästan dubblerar sin kapacitet. Norrlandsfonden deltar som finansiär i satsningen.

Bröderna Aasa förvärvade hotellet 2003 och sedan dess har utvecklingen varit mycket positiv. Alla satsningar inom gruvnäring och turism som sker i malmfälten har fått efterfrågan på boende att stiga i höjden. Detta gör att fler rum efterfrågas och Peter Aasa tror inte att detta är en övergående trend.

- Besöksnäringen satsar i regionen och Boliden samt LKABs investeringsplaner sträcker sig långt fram i tiden. Dessutom har vi alla projekt med stadsomvandling och annat som kommer att hålla uppe efterfrågan, säger Peter Aasa.

Hotellet har många affärsresenärer och det är viktigt att dessa får tillgång till fräscha konferens- och möteslokaler. Det är också viktigt att kunna tillhandahålla aktiviteter. Här samarbetar hotellet med lokala leverantörer. Det som erbjuds är bland annat skoterfärder, hundspannsturer, snöskovandring, norrskensturer, renfarmen med team-building aktiviteter samt besök på IceHotel i Jukkasjärvi. Nytt för i år är vinterkörningsutbildning på isbana. Dessutom är gruvbesök på LKAB:s underjordgruva samt Bolidengruvan i Aitik populärt året runt.

- Peter Aasa är en driftig entreprenör som tillsammans med sina bröder har visat att de är skicklig på att driva hotellrörelse. Det är välkommet att han investerar i Gällivare, det behövs både nu och inför en expansiv framtid i malmfälten, säger Susanne Johnsson, Norrlandsfonden.