Oryx skapar virtuella miljöer för maskinförare

Oryx skapar virtuella miljöer för maskinförare

​Umeåföretaget Oryx Simulations är idag ett av världens ledande företag inom träningssimulatorer för maskinförare. Verksamheten startades 1999 baserad på VR-teknik (Virtual Reality) med inriktning på tränings- och utbildningssimulatorer. Oryx samverkar med Umeå universitet avseende forskning och utveckling av teknik för simulering

Umeåföretaget Oryx Simulations är idag ett av världens ledande företag inom träningssimulatorer för maskinförare. Verksamheten startades 1999 baserad på VR-teknik (Virtual Reality) med inriktning på tränings- och utbildningssimulatorer. Oryx samverkar med Umeå universitet avseende forskning och utveckling av teknik för simulering. Initialt fokuserade Oryx på att tillgodose skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest behov av träningssimulatorer till sina Valmet maskiner.

- Det var när vi fick nya affärer med stora tillverkare av tunga arbetsfordon, exempelvis Atlas Copco och Volvo som det tog riktig fart. Idag har vi tillverkat och sålt mer än 300 simulatorer världen över. Under det senaste året har vi etablerat ett globalt samverkansavtal med Volvo som kräver att företaget expanderar, säger grundaren Derny Häggström.

För att företaget skall kunna ta nästa steg i utvecklingen rekryteras nu ett flertal nyckelpersoner som produktchef, säljtjänster och systemutvecklare.

- Nu vill vi göra ett ordentligt lyft omsättningsmässigt, från dagens dryga 20 Mkr till uppemot 100 Mkr 2014. För att klara detta måste vi ändra affärsmodell. Vi strävar nu mot en ökad takt i produktutvecklingen och kraftigt förstärkta marknadsinsatser.

Detta gör att Oryx kan driva utvecklingen av simulatorerna, snarare än att bara reagera på kundens efterfrågan. En ökad standardisering av simulatorerna gör att företaget kan tillverka en större volym. Norrlandsfonden hjälper till med finansiering för att underlätta denna tillväxt.

- Vi har varit med sedan starten 1999 och det är ett nöje att fortfarande få vara med på Oryxs resa, säger Petter Alapää, Norrlandsfonden.