Observit riktar sin bevakande blick mot Europa

Observit riktar sin bevakande blick mot Europa

​Observit i Sundsvall är en ledande aktör på den snabbt växande marknaden för videoövervakning. Företaget erbjuder egenutvecklade lösningar för övervakning via digitalkameror och Internetaccess i butiker, av ytor och i fordon. Nu vill företaget fortsätta sin internationella expansion i norra Europa. Storbritannien är en het marknad. Norrlandsfonden är en av bolagets finansiärer.

Observit i Sundsvall är en ledande aktör på den snabbt växande marknaden för videoövervakning. Företaget erbjuder egenutvecklade lösningar för övervakning via digitalkameror och Internetaccess i butiker, av ytor och i fordon. Nu vill företaget fortsätta sin internationella expansion i norra Europa. Storbritannien är en het marknad. Norrlandsfonden är en av bolagets finansiärer.

Företaget har två produktlinjer i sin verksamhet. Det ena är en egenutvecklad mjukvara för bussövervakning med kameror. I Sverige finns det systemet bland annat hos Stockholms Lokaltrafik, Västtrafik och Skånetrafiken. Observits andra produktlinje är en tjänst för övervakning och intelligent videoanalys. Detta kan exempelvis användas av butiker, delvis för övervakning, men också för Business Intelligence, tex att se hur kunderna i butiken rör sig under sina shoppingrundor. Detta är värdefull information för hur butiken ska inredas och presenteras för kunden.

- Möjligheterna för vår digitala teknik är många. När informationen går att datorbearbeta kan stora mängder analyseras utifrån de mest skiftande behov, säger Lars Flodén, VD Observit.

Bolaget är prioriterad underleverantör till AXIS Communications (AXIS) som är världsledande inom nätverksvideo och digitala övervakningssystem.

- Jag tror att Observit ligger helt rätt i tiden med sina koncept. Vår finansiering syftar till att hjälpa bolaget med sälj- och marknadsarbetet för ökad export, säger Lars Johansson, Norrlandsfonden.