Nyåkers pepparkakor – tradition på hemligt recept som gör exportsuccé

Nyåkers pepparkakor – tradition på hemligt recept som gör exportsuccé

​Nyåkers Pepparkakor i Bjurholm har investerat i en produktionslinje i Bjurholm. Nu går den för fullt och nyligen blev företaget utsedd till Årets livsmedelsexportör 2013 på Livsmedelsföretagens Matdag. Norrlandsfonden är en av Nyåkers finansiärer.

Nyåkers Pepparkakor i Bjurholm har investerat i en produktionslinje i Bjurholm. Nu går den för fullt och nyligen blev företaget utsedd till Årets livsmedelsexportör 2013 på Livsmedelsföretagens Matdag. Norrlandsfonden är en av Nyåkers finansiärer.

Nyåkers Pepparkakor är i dag ett av de äldsta pepparkaksbagerierna i Sverige med en lång tradition och kunskap. Verksamheten startade på 1950 talet med ett recept som används än i dag och är en väl bevarad hemlighet. Genom åren har verksamheten vuxit sig större och större och nu har företaget genomfört en stor investering i en ny produktionslinje i Bjurholm. Norrlandsfonden är en av finansiärerna i satsningen.

- Det har varit nödvändigt att utöka produktionskapaciteten eftersom vi haft en stadigt ökande efterfrågan på våra produkter, säger Nyåkers VD Christoffer Öhberg.

En utmaning som har varit tydligt genom åren är produktens säsongsberoende. Pepparkakor är i första hand en julprodukt. För att komma ifrån detta tillverkar man nu också andra produkter.

- Vi har ett starkt varumärke vilket märks tydligt även när vi lanserar andra produkter, säger Christoffer Öhberg.

Företaget inledde en exportsatsning i slutet på 90-talet och idag säljer de på 15 marknader. Nyligen blev Nyåkers Pepparkakor utnämnt till Årets livsmedelsexportör 2013 på Livsmedelsföretagens Matdag. Detta för att de enligt juryn systematiskt och långsiktigt arbetat för att utveckla företagets export till en eller flera marknader.

- Framförallt går äran till vår exportchef Per Åström. Per har varit en av de mest drivande krafterna under den långa resan som utmynnat i att exporten från marginell nivå växt till de nivåer vi har idag, säger Christoffer Öhberg.

- Nyåkers har gjort en bra resa och är idag en imponerande verksamhet, både avseende produktionskapacitet och marknad. Jag gratulerar till den välförtjänta utmärkelsen Årets livsmedelsexportör, säger Petter Alapää, Norrlandsfonden.