Norrlandsfonden firar 50 år av insatser i Jämtland

Norrlandsfonden firar 50 år av insatser i Jämtland

​Norrlandsfonden bildades för 50 år sedan. Redan från början var uppdraget tydligt, att utveckla och differentiera det norrländska näringslivet genom att erbjuda topplån till företag. Sedan starten har Norrlandsfonden finansierat över 2 500 företag. I dessa har investeringar på över 15 miljarder skett i form av ny produktion, nya produkter och marknader.

Norrlandsfonden bildades för 50 år sedan. Redan från början var uppdraget tydligt, att utveckla och differentiera det norrländska näringslivet genom att erbjuda topplån till företag. Sedan starten har Norrlandsfonden finansierat över 2 500 företag. I dessa har investeringar på över 15 miljarder skett i form av ny produktion, nya produkter och marknader.

Företagen i jämtland uppvisar stor investeringsvilja. Räknat från årsskiftet har Norrlandsfonden lånat ut mest i jämtlands län. Detta jämfört med alla övriga län i Norrland.

- Därför är det extra kul att idag fira vårt 50 årsjubileum här i Östersund, säger Anders Öhberg, Styrelseordförande Norrlandsfonden.

Firar 50 år i förnyelsens tjänst

Norrlandsfonden har varit delaktig i förnyelsen av ett flertal branscher som idag har stor betydelse för den regionala ekonomin i Jämtland. Det gäller inte minst besöksnäringen. Något som illustrerar detta är utlåningen till satsningar på turism i Härjedalen.

- I Härjedalens kommun har vi mest utlånat kapital per capita. Detta beror på den offensiva satsningen på besöksnäringen, exempelvis i Funäsdalen, säger Lars-Olov Söderström, Norrlandsfonden.

Ett exempel på företag som satsat på turismen är Delins Fjäll & Fastigheter AB som bland annat investerat i skidnära boende i Hamra.

- Det har under senaste åren genomförts omfattande investeringar i liftsystem inom vårt området, Hamra-Tänndalen-Funäsdalen-Ramundberget. Detta gör att behovet av skidnära boende har ökat, säger VD Magnus Delin.

Kapitalförsörjning för tillväxt

Norrlandsfondens insatser i Jämtland har tillfört kapital till företag som idag har en världsmarknad. Exempel på detta är Klättermusen i Åre som designar, tillverkar och säljer outdoorkläder med ekologisk profil.

- Tack vare Norrlandsfonden har vi tillsammans med våra andra intressenter skapat en femårig finansieringsplan. Det är viktigt för oss att få den arbetsron, säger Peter Askulv, VD Klättermusen.

Exempel på andra spännande jämtlandssatsningar är ASFT AB som utvecklar och säljer utrustning för friktionsmätning till flygplatser över hela världen, Engcon AB som tillverkar utrustning till entreprenadmaskiner samt det indienbaserade Wipro Infrastructure Engineerings toppmoderna hydraulcylinderfabrik i Östersund.

- Vi är med och finansierar företag där våra insatser behövs och där det finns en tydlig nytta ur ett norrlandsperspektiv. Därför är vi en kraft att räkna med vid både små och stora satsningar, säger Lars-Olov Söderström.

Stöd till viktiga samverkanspartners

Förutom att erbjuda topplån till företag stödjer Norrlandsfonden andra aktörer i jämtland som arbetar efter samma ledstjärna. Ett exempel på detta är ett finansiellt engagemang i Investa Företagskapital AB som arbetar med att tillföra ägarkapital i jämtländska företag.

- För oss är det viktigt att även ge stöd till de frön av entreprenörskap som spirar men som ännu inte börjat växa. Därför stödjer vi initiativ som Ung Företagsamhet, Venture Cup och Connect. Stödet sker genom både ekonomiskt bidrag och aktivt deltagande, säger Lars-Olov Söderström.

Firar med femtioårsfest i Östersund

Norrlandsfonden firar idag sina 50 år i Jämtland med en fest där både kunder och samarbetspartners är inbjudna. På programmet står ett estradsamtal om Jämtlands framtid med Lars Westin, professor vid Umeå universitet, Pia Sandvik Wiklund, VD Länsförsäkringar och Eva Stjernström, VD Femper. Deltagarna får även lyssna på intressanta företagsberättelser från norrländska entreprenörer; Eva Askulv - Klättermusen, Stig Engström – Engcon och Magnus Dandanell – Mackmyra.