Lisa lämnade Stockholm för ett liv i fjällvärlden

Lisa lämnade Stockholm för ett liv i fjällvärlden

​När Lisa Flackés vänner fick höra att hon skulle lämna storstadslivet för Ramundberget gapade många förvånat.  – Du kommer aldrig att trivas och vad ska du göra där, var några av kommentarerna, berättar Lisa med ett leende. Nu har det gått fyra år och jag trivs väldigt bra.

När Lisa Flackés vänner fick höra att hon skulle lämna storstadslivet för Ramundberget gapade många förvånat.  – Du kommer aldrig att trivas och vad ska du göra där, var några av kommentarerna, berättar Lisa med ett leende. Nu har det gått fyra år och jag trivs väldigt bra.

– När jag träffade min man Philip jobbade han på fjällanläggningen Ramundberget i västra Härjedalen som hans familj drivit och utvecklat i 25 år. Till en början pendlade han mellan Härjedalen och vår lägenhet i Stockholm. Själv jobbade jag som digital producent på en av de större reklambyråerna i Stockholm och levde ett riktigt storstadsliv med mycket jobb och ett stort socialt liv, berättar Lisa Flacké, som numera är personalchef i Ramundberget.

 Så småningom började paret att prata om att flytta upp samtidigt som de fick sina två barn.

 – Under barnledigheten började jag vara här längre perioder och till slut bestämde vi oss för att bosätta oss här. Vi diskuterade vad jag skulle göra i familjeföretaget och kom fram till att vi skulle skapa en renodlad personalchefstjänst. Detta behövdes eftersom det är betydelsefullt för oss att arbeta så långsiktigt det går i den här branschen, med vår personal.

 En utmaning är att det behövs mycket säsongsanställningar i den här typen av verksamhet och det är ofta stor omsättning på just säsongsanställd personal.

 – En av de saker jag nu arbetar mycket med, är att skapa mer utrymme för tillsvidareanställningar för att kunna erbjuda fler fasta arbetstillfällen i området samt bidra till en mer utvecklad trygghet för all vår personal. Med fast anställd personal kan vi gemensamt utveckla anläggningen framåt, menar hon. Samtidigt som vi vill vara en sund och väl fungerande anläggning måste vi självklart tänka långsiktigt när det gäller ekonomi och intäkter. Samarbetet med Norrlandsfonden är en del av den långsiktigheten.  

– Det har tagit sin tid att anpassa sig till platsen och den sociala samvaron, men nu känner jag verkligen att jag trivs, avslutar Lisa Flacké.

– Ramundberget är ett bra exempel på företag där vi varit med under längre tid. Första gången vi lånade ut pengar var 1999. När lånet var slutamorterat fortsatte vi att hålla kontakten. När det blev dags för fortsatta investeringar var det naturligt att vi gick in som finansiär igen, säger Per-Erik Persson, Norrlandsfonden.