Kallholmens kalla drycker är heta på marknaden

Kallholmens kalla drycker är heta på marknaden

​Kallholmens Maltbryggeri AB producerar öldrycker som blivit mycket uppskattade av kunderna. Deras öl har också placerat sig högt på topplistorna i tester. Nu investerar bryggeriet, med finansiering från Norrlandsfonden, i ökad kapacitet för att möta en ökande efterfrågan på deras produkter.

Kallholmens Maltbryggeri AB producerar öldrycker som blivit mycket uppskattade av kunderna. Deras öl har också placerat sig högt på topplistorna i tester. Nu investerar bryggeriet, med finansiering från Norrlandsfonden, i ökad kapacitet för att möta en ökande efterfrågan på deras produkter.

De båda grundarna till bryggeriet, Per Lundmark och Michael Lundqvist, hade ett gemensamt handelsbolag som sysslade med import och försäljning av tjeckiskt öl. De kände sig inspirerade av att efterfrågan på ölet stadigt ökade. Under öl- och whiskeymässan 2010 i Stockholm fick Per och Mikael god kontakt med de tjeckiska deltagarna, bland annat bryggingenjör Josef Krysl. Dessa kontakter blev avgörande och Josef Krysl har varit något av en mentor för Kallholmens Maltbryggeri allt sedan dess. Sommaren 2011 invigdes Kallholmens Maltbryggeri med närvaro av den Tjeckiska ambassaden.

Bryggeriet är lokaliserat i samma byggnad som en restaurang i vackra Kurjoviken utanför Skellefteå.

- Förutom att vårt öl tagits väl emot av kunderna så har vi också haft draghjälp av den positiva trenden för lokalproducerade livsmedel och mikrobryggerier, säger VD Per Lundmark.

Nu är problemet bara att efterfrågan är större än vad bryggeriet klarar att producera.

- Ett angenämt problem, vi måste dock investera i lager tankar, buteljeringsmaskin och annan utrustning för att hänga med, säger Per.

Kallholmens Maltbrygger producerar Ale, Lager och specialöl, som exempelvis julöl. Produkterna säljs till restauranger, pubar och genom Systembolaget.

- Det är ett bryggeri med uppbackning från näringslivet i Skellefteå. I ägarkretsen ingår flera namnkunniga företagare som på olika sätt bistått med sin kompetens. Det ska bli trevligt att följa Kallholmens fortsatta expansion på marknaden, säger Per Nilsson, Norrlandsfonden.