Freno - Hemligheten ligger i luften

Freno - Hemligheten ligger i luften

​Piteåföretaget Frenos verksamhet går tillbaka till början på 1990 då uppfinnaren Anders Sjölund som examensarbete utvecklade en luftfjädrad släpvagn. Sedan dess har bolaget blivit experter på att utveckla och tillverka luftfjädringssystem till lätta transportfordon.

Piteåföretaget Frenos verksamhet går tillbaka till början på 1990 då uppfinnaren Anders Sjölund som examensarbete utvecklade en luftfjädrad släpvagn. Sedan dess har bolaget blivit experter på att utveckla och tillverka luftfjädringssystem till lätta transportfordon. Under ett antal år ägdes Freno av Piteå Havsbad Group AB för att sedan återgå till familjen och Anders son, Robert Sjölund. Nu förvärvas dock företaget av ett konsortium med erfarna företagare från norr- och västerbotten. Norrlandsfonden är en av finansiärerna i förvärvet.

Frenos produkter inom luftfjädring riktar sig mot den lätta fordonsindustrin. Bolaget erbjuder åtta olika produkter som alla baseras på luftfjädringar samt en egen chassilösning som är helt anpassningsbar med individuella luftfjädrande pendelarmar. Den geografiska marknaden består i dagsläget främst av Sverige med en mindre del av försäljningen till Tyskland. Det finns en stor potential att öka den geografiska marknaden till övriga Europa.

- Allt fler städer i Europa begränsar fordonsvikt och längd för en bättre miljö vilket talar för våra produkter. Dessutom bidrar produkterna till en bättre transportkomfort, säger VD Torbjörn Bäckström.

Det nya ägarkonsortiet består av Erik Fahlgren, Jan Fransson, Torbjörn Bäckström samt den tidigare ägaren Robert Sjölund som kvarstår med ett mindre ägande. De vill nu marknadsföra Freno genom att synliggöra produkternas fördelar. De vill också gå från ett produktfokus till ett funktionsfokus.

- Vi ser många nya användningsområden för Frenos lösningar, hästtransporter, budfirmor, frysbilar, kylbilar och servicefordon är några exempel, säger Torbjörn Bäckström.

- Freno är ett företag som har utvecklat ett intressant produktprogram med stor potential att kunna utvecklas vidare med en lönsam tillväxt. De nya ägarna har lång erfarenhet från industriföretag och har ett betydande nätverk i branschen. Deras samlade kompetenser och kontakter är en stor tillgång i utvecklingen av företaget, säger Birgitta Cajander, Norrlandsfonden.