Första pris för mineralfynd i Älvsbyn

Första pris för mineralfynd i Älvsbyn

​Janne Fjällström från Luleå vann första pris i den nationella tävlingen Mineraljakten. Han hittade ett klippblock med spännande mineralinnehåll vid Sörstrand i Älvsbyns kommun. Blocket innehöll en guld-koppar-molybden mineralisering som tidigare är okänt i området.

Janne Fjällström från Luleå vann första pris i den nationella tävlingen Mineraljakten. Han hittade ett klippblock med spännande mineralinnehåll vid Sörstrand i Älvsbyns kommun. Blocket innehöll en guld-koppar-molybden mineralisering som tidigare är okänt i området. - Det är ett oerhört spännande fynd som ligger i skogarna utanför Sörstrand i riktning mot Laver. Denna typ av mineralisering har ofta en stor utbredning, säger Leif Bildström, projektledare för Mineraljakten. Förstapristagaren Janne Fjällström erhåller genom sin förstaplacering Norrlandsfondens stora pris på 100 000 kr. Janne är en kreativ själ som tidigare har grundat varumärket och klädföretaget North Bend.

Mineraljakten är en tävling för mineralintresserade privatpersoner och ett viktigt komplement till den yrkesmässiga prospekteringen i Sverige. Tävlingen anordnas i syfte att få fram nya mineraluppslag som kan undersökas och på sikt leda till nya gruvor och ny mineralförädling samt därigenom skapa nya jobb. Mineraljakten finansieras av Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), industrin, kommuner och Norrlandsfonden. Juryn består av SGU, Sveriges geologiska undersökningar och gruvföretag, ex. LKAB och Boliden.