Ett flygande akutsjukhus från Västerbotten

Ett flygande akutsjukhus från Västerbotten

​AMT Solutions AB är ett högteknologiskt företag i Skellefteå som tillhandahåller ett fullständigt koncept för flygande intensivsjukvård. Deras utrustning skräddarsys för att användas i olika typer av flygplan och helikoptrar samt markfordon. Nu satsar AMT på den globala marknaden som har ett aldrig sinande behov av beredskap inför naturkatastrofer och krig. Norrlandsfonden är en av finansiärerna.

AMT Solutions AB är ett högteknologiskt företag i Skellefteå som tillhandahåller ett fullständigt koncept för flygande intensivsjukvård. Deras utrustning skräddarsys för att användas i olika typer av flygplan och helikoptrar samt markfordon. Nu satsar AMT på den globala marknaden som har ett aldrig sinande behov av beredskap inför naturkatastrofer och krig. Norrlandsfonden är en av finansiärerna.

Intensivvårdsbården för montering i flygplan utvecklades i mitten av 2000-talet av Micus AB. Produkten var initialt inriktad på det svenska nationella ambulansflyget så att patienter i behov av intensivvård ska kunna transporteras med olika fordon på ett säkert sätt. Den första ordern levererades till svenska Luftfartsverket och produkten fick ett mycket positivt mottagande. Under 2012 tog AMT Solutions över stafettpinnen och har sedan dess utvecklat både konceptet och marknaden.

- Det är många speciella krav på all utrustning som monteras i flygplan och helikoptrar. Vi kunde mycket om detta redan innan, några av oss har en bakgrund inom flygindustrin, men efter några år med AMT är vi verkligen specialister, skrattar Håkan Österhed, VD för AMT Solutions.

Exempel på företagets kunder är sjukhus, ambulansflyg- och helikopter bolag, internationella hjälporganisationer, flygplanstillverkare och stater runt om i världen. Nu vill AMT utveckla sin marknad genom bland annat kundbesök och utställningar men också fortsätta processen med att anpassa utrustningen till fler flygplanstyper och till fler marknader.

AMT Solutions AB tror på en framtida expansion och tycker att Norrlandsfonden är viktig som delfinansiär inför framtida satsningar.

- Jag tycker att AMT Solutions har lyckats bra på en marknad som är stor men komplex och regelstyrd. Deras bidrag till förbättrad intensivvård för människor i nöd känns angeläget ur ett medmänskligt perspektiv. Jag önskar dem all lycka med deras fortsatta satsningar, säger Per Nilsson, kundansvarig på Norrlandsfonden.