Activage – ett lyft för aktiva seniorer

Activage – ett lyft för aktiva seniorer

​Activage är ett nytt svenskt varumärke för livsstil som fokuserar på hälsa och träning för seniorer. Målet är att skapa ett helhetskoncept där företaget genom fräscha idéer, starka produkter och unik kompetens kan visa gym- och träningsbranschen i Europa nya vägar att skapa hälsa och välmående bland äldre.

Activage är ett nytt svenskt varumärke för livsstil som fokuserar på hälsa och träning för seniorer. Målet är att skapa ett helhetskoncept där företaget genom fräscha idéer, starka produkter och unik kompetens kan visa gym- och träningsbranschen i Europa nya vägar att skapa hälsa och välmående bland äldre. Bakom bolaget står Katja Ekvall och Marianne Wallin som båda har tidigare erfarenheter inom utbildning samt gym- och gruppträningsbranschen. Norrlandsfonden är en av finansiärerna till satsningen. - En spännande satsning med hög potential, säger Per Nilsson, Norrlandsfonden.

Som alla vet är seniorer en stor och växande befolkningsgrupp i hela världen. I västvärlden får vi dessutom en allt äldre befolkning och dagens pensionärer har helt andra livsmönster än tidigare generationer. Det är en köpstark och kvalitetsmedveten konsumentgrupp som älskar att resa, uppleva, njuta och hålla sig i form. Men träningsindustrin har inte riktigt tagit dem på allvar. Det är detta som Activage vill göra. Katja Ekvall och Marianne Wallin har därför tillsammans startat ett företag med affärsidén att skapa hälsa och välmående bland äldre. Mycket inspiration och kunskap har hämtats från USA, där senior fitness redan är en miljardindustri. Katja är CEO och Marianne har en operativ roll som COO.

- Allting började egentligen med att min pappa blev sjuk - han fick Parkinsons, säger Katja Ekvall. Eftersom jag bodde på annan ort började jag söka efter en personlig tränare som kunde hjälpa till med hans träning - någon med specialistkunskap om den äldre kroppens behov och förutsättningar. Men det fanns ingen. Inte i Sverige. Inte i Norden. Inte i hela Europa. Här började en idé började växa fram. Om jag och min pappa behövde hjälp, fanns det säkert många andra som också gjorde det.

Första steget, som lanseras nu i slutet av november på Fitnessfestivalen i Göteborg, är Activage Academy som är ett utbud av specialistutbildningar inom senior fitness för den som idag arbetar som PT, sjukgymnast eller liknande och vill ta nästa steg i sin karriär, eller utveckla en ny inriktning. Utbildningen har arbetats fram tillsammans med medicinsk expertis och erfarna seniortränare. Katja och Marianne blir med detta först i Norden och även Europa med att ge certifierade utbildningar inom seniorträning. De första utbildningarna inom Activage Academy kommer att hållas i Stockholm, Oslo och Köpenhamn till våren och inom kort kommer man att kunna börja boka plats.

- Jag tror att Katja och Marianne har en spännande affärsidé med hög potential. Det är ett nytänkande jämfört med idag där träning främst anses är något för unga personer och där seniorer som vill delta får anpassa sig till det utbud som egentligen är anpassat för yngre. Det ska bli spännande att följa Activage, säger Per Nilsson, Norrlandsfonden.