Senaste nyheter

 • Vinnare i Mineraljakten 2012 – Norrbottens län

  Vinnare i Mineraljakten 2012 – Norrbottens län ​I år fyller Mineraljakten fyller 45 år. I 13 län har privatpersoner med intresse för geologi gett sig ut i naturen för att leta mineral och funnit något. Ola Uvén från Vittangi har utsetts till vinnare i Norrbottens län och vann Norrlandsfondens pris. Ungdomspriset går till Johan Avander från Ursviken.

  Läs hela artikeln
 • Unik samverkan för att utveckla besöksnäringen i Malmfälten

  ​Lapland Nonstop AB har bildas för att bedriva persontransporter till besöksnäringen i Malmfälten. Nu har en första flyglinje med SAS som operatör startats mellan Köpenhamn och Kiruna. Norrlandsfonden samverkar med LKAB, Norrskenet och ett flertal andra tongivande malmfältsföretag för att finansiera den garantifond som fungerar som finansiell plattform för trafiken.

  Läs hela artikeln
 • Snells Entreprenad satsar på Pajala

  ​Snells Entreprenad AB är ett familjeägt företag i Pajala som nu genomför en stor investering på orten. Idag bedriver de krossverksamhet i egna samt externa täkter och maskinentreprenad. Nu vill Snells starta en mekanisk verkstad i Pajala för att tillverka slitdetaljer för krossar och siktutrustningar till kunder inom gruvindustrin.

  Läs hela artikeln
 • Norrlandsfonden förlänger sitt engagemang i Mackmyra

  ​Norrlandsfonden har beslutat att förlänga sitt finansiella engagemang i Mackmyra Svensk Whisky AB i ytterligare fem år. Detta sker genom att nuvarande konvertibla skuldebrev om totalt 4,4 MSEK, vilka förfaller i januari 2013, ersätts med nya konvertibla skuldebrev vilka löper till januari 2018.

  Läs hela artikeln
 • Teknikutbildarna – ett Gasellföretag som tar ett tigersprång

  ​Teknikutbildarna, ett Gasellföretag i Sundsvall, växer nu genom förvärvet av Learning Center i Sandviken. Norrlandsfonden har deltagit med finansiering. - Vi går från 20 anställda till totalt 37, säger Teknikutbildarnas VD, Lennart Bölin.

  Läs hela artikeln
 • Ljuset dämpat i Norrland – dock inget mörker i sikte

  ​Norra Norrland håller lågkonjunkturen stången även om det skett en tydlig inbromsning sedan förra mätningen. Högst på topplistan ligger Västerbotten med en stark bygg- och handelssektor. Norrlandsfondens konjunkturbarometer 2012 visar också att Norrland som helhet tuffar på riktigt bra, i princip råder normalkonjunktur även om skillnaderna mellan länen är stora.

  Läs hela artikeln
 • Kallholmens kalla drycker är heta på marknaden

  ​Kallholmens Maltbryggeri AB producerar öldrycker som blivit mycket uppskattade av kunderna. Deras öl har också placerat sig högt på topplistorna i tester. Nu investerar bryggeriet, med finansiering från Norrlandsfonden, i ökad kapacitet för att möta en ökande efterfrågan på deras produkter.

  Läs hela artikeln
 • Frostiga bilar är framtiden för Frostab

  ​Frostab i Arvidsjaur investerar, med finansiering från Norrlandsfonden, i en modern frysanläggning för att bland annat kunna frysa in fordon. Detta är en ny verksamhetsgren för bär- och viltföretaget Frostab som därmed också blir en del av biltestbranschen.

  Läs hela artikeln
 • Spaden i jorden för gallerian Bayhill Center i Hemavan

  Paret Nils Wikberg och Grete Tuven har länge drömt om att skapa en mötesplats för handel i Hemavan. Nu påbörjas bygget av deras galleria Bayhill Center som kommer att invigas under 2013. Norrlandsfonden är en av finansiärerna.

  Läs hela artikeln
 • En kylig höst?

  ​Sommaren är på god väg att övergå i höst. En ny arbetstermin står för dörren. Min förhoppning om att de ekonomiska orosmoln som successivt tornat upp sig under året skulle skingras under sommaren har kommit på skam. Allt talar för en ytterligare inbromsning av den svenska ekonomin

  Läs hela artikeln
 • Converflex hjälper sina kunder att synas

  ​Converflex i Örnsköldsvik investerar, med finansiering från Norrlandsfonden, i en toppmodern tryckpress för att kunna leverera tryckt papper till innovativt utformade förpackningar. Kundernas förpackningar syns i livsmedelsbutikerna, exempelvis under varumärken som Kungsörnen, AXA och Wasabröd.

  Läs hela artikeln
 • Aptum AB stoppar bränder och växer så det ryker

  ​Aptum AB i Umeå startades 2005 av Gustav Nord och Gustav Paringer. Från början fokuserade de i huvudsak på utbildningar inom brandskydd och första hjälpen. Verksamheten utvecklades och byggdes på med både kunskap och personal inom bland annat fastighetsbrandskydd, byggnadstekniskt brandskydd och utbildningar.

  Läs hela artikeln
 • Jag önskar dig en skön sommar!

  ​I Luleå har vädret den sista veckan äntligen visat sommartecken. Det är inte enbart vädret som haft lågtryckstendens under våren och försommaren. Även världsekonomin har under en längre tid präglats av ett lägre tryckfrämst påverkat av en tilltagande osäkerhet om förmågan att hantera den europeiska skuldkrisen.

  Läs hela artikeln
 • InCoax Networks har innovativa bredbandslösningar

  ​InCoax Networks utvecklar, marknadsför och säljer lösningar för bredbandsaccess över existerande infrastruktur i flerfamiljshus och småhusområden i Sverige och i Europa. Huvudkontor och utveckling finns i Gävle, i ett nära samarbete med högskolan.

  Läs hela artikeln
 • Sven fick stipendium för brinnande entreprenörskap i strumpor

  ​Sven Dahlin, LÅ Socks, har fått ett stipendium på 10.000 kronor av Norrlandsfonden för ett brinnande Ungt Entreprenörskap. Dahlin var märkbart rörd när han tackade mamma, pappa och tidigare UF-medarbetare. "Det här räcker till många strumpor", konstaterade Sven, som i sommar åker till Bulgarien för att fortsätta utveckla sitt entreprenörskap.

  Läs hela artikeln
 • Två inspirerande tillställningar

  ​Jag har haft nöjet att inom kort tid delta i två mycket inspirerande tillställningar och dela ut två "decenniets pristagare". Den 10 maj var det norrlandsfinal i Venture Cup i Sundsvalls vackra stadshus. Över 150 deltagare följde prisceremonin där Norrlands kandidat till sverigefinalen utsågs.

  Läs hela artikeln
 • Scandinavian Medicopter flyger vidare med fler kunder

  ​Scandinavian Medicopter AB ingår i koncernen Scandinavian Air Ambulance, SAA. Koncernen är med sina baser, som är spridda över Sverige och Finland, Nordens största flyg- och helikopterambulansföretag. Bolaget har ett kontrakt med det finska nationella bolaget FinnHEMS OY som ansvarar för ambulanshelikoptrar i Finland.

  Läs hela artikeln
 • LKAB - Ett lokomotiv för hela Sverige

  ​Jag deltog nyligen i LKABs årsstämma och kunde tillsammans med 200 andra deltagare njuta av en välarrangerad tillställning av ett bolag med gott självförtroende. LKAB släppte samma dag delårsrapporten för första kvartalet 2012 och det är bara att konstatera att ett lysande 2011 ser ut att följas av ett ännu bättre 2012

  Läs hela artikeln
 • Algoryx i Sverigetoppen igen

  ​För andra året i rad hyllas Umeåföretaget Algoryx som ett av Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag när Ny tekniks och Affärsvärldens 33-listan för 2012 blev offentlig vid en gala i Stockholm.När juryn gallrat fram de hetaste företagen i Sverige 2012 fastnade man återigen för den simuleringsteknik som företaget utvecklat.

  Läs hela artikeln
 • Norrlandsfondens årsredovisning 2011

  Läs hela artikeln